Print

VB Lokeren haalt slag thuis: Overweg maakt plaats voor tunnel

Written by Lena Van Boven on . Posted in uit de media

Spoorwegbeheerder Infrabel start in de herfst van volgend jaar met de aanleg van een verkeerstunnel tussen de Uitbreidingslaan en de Klipsenstraat in Lokeren. De gevaarlijke overweg aan de Oude Heerweg - waar twee jaar geleden nog een 83-jarige vrouw om het leven kwam bij een ongeval - gaat dicht.

De spoorwegovergang die de Oude Heerweg kruist, is het Lokerse stadsbestuur al langer een serieuze doorn in het oog. Een 83-jarige fietsster kwam er twee jaar geleden nog onder de wielen van een vrachtwagen terecht en verloor er het leven.

Financieel

"Oorspronkelijk was het de bedoeling van Infrabel om de tunnel pas over enkele jaren aan te leggen, maar we hebben vanuit de stad verscheidene keren aangedrongen op een snellere start van de werken. Niet alleen verdwijnt op die manier een gevaarlijke overweg, ook het zware vrachtverkeer zal niet langer door de Kopkapelwijk moeten rijden", verduidelijkt schepen van Mobiliteit Sabine Van Rysselberghe (Open Vld) de plannen.

De ondertunneling van het spoor komt op honderd meter van de huidige overweg te liggen en verbindt het doodlopende deel van de Uitbreidingslaan met de Klipsenstraat. "Het grootste deel van de kosten voor de aanleg van de tunnel zal gedragen worden door Infrabel, maar ook de stad zal financieel bijdragen in het project", aldus Van Rysselberghe.

Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, bevestigt het nieuws. "We hebben inderdaad een positief overleg achter de rug met de stad Lokeren. Het is ons beleid om zo veel mogelijk spooroverwegen af te schaffen, om de veiligheid te verhogen. Bovendien zal het ook de stiptheid van de treinen op de lijn tussen Gent en Antwerpen aanzienlijk verhogen. De bouwaanvraag voor de tunnel wordt mogelijk nog dit jaar ingediend. Zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers en voetgangers zullen via de tunnel onder het spoor kunnen. Voor de zwakke weggebruikers komt er een verhoging om de veiligheid te garanderen."

Een precieze timing voor de werken is er nog niet. "Zodra die bekend is, zullen we een informatievergadering voor de buurtbewoners organiseren", weet Frédéric Petit nog te vertellen.

Verheugd

De buurt reageert verheugd op het nieuws. "De overweg is al jaren een gevaarlijke plaats voor fietsers. De bocht is veel te scherp voor de vele vrachtwagens die hier passeren. Vooral voor de schoolkinderen die hier dagelijks langsrijden, houden we ons hart regelmatig vast. We zijn blij dat er eindelijk oplossing komt voor het probleem", zeggen Yvette Verheyden en Freddy Nelis.

Ook de uitbaters van het nieuwe woonzorgcentrum Hof ter Clipsen, dat begin volgend jaar de deuren opent in de Uitbreidingslaan, zijn tevreden met de spoorwegtunnel. "Er is ons verzekerd dat de treinen geen geluidshinder zullen veroorzaken. Bovendien zal de nieuwe tunnel ervoor zorgen dat onze seniorenresidentie nog beter bereikbaar is, want nu loopt de straat dood op de spoorweg", zegt Dirk D'haese.


Wat het 'politiek correcte' Nieuwsblad er natuurlijk 'vergat' bij te vertellen is dat deze tunnel er voornamelijk komt door het jarenlange ijveren van Vlaams Belang Lokeren.
Gemeenteraadslid Lena Van Boven verduidelijkt:

"Al jaren zet het Vlaams Belang dit punt op de agenda van verkeersraad en gemeenteraad en voerde op die manier de druk op tijdens het overleg met Infrabel.
Deze maand kwam de sluiting van de overweg plots in een stroomversnelling en de werken zullen aangevat worden in het najaar van 2016, zo kreeg ik te horen op mijn vragen tijdens de gemeenteraad van maandag 26 oktober 2015.

Dat stemt ons gelukkig en hoopvol.
Het enige dat we betreuren is dat er ondertussen een dodelijk ongeval moest gebeuren, iets waar we tal van keren voor gewaarschuwd hebben.

De pers vond het interessant genoeg om er een artikel aan te wijden en elke betrokkene aan het woord te laten behalve degene die zich daar jaren voor heeft ingezet. Maar ik ben tevreden dat er licht is aan het eind van de tunnel en hoop dat we dit laatste jaar overleven zonder ernstige incidenten."